Zorggebouw De Vier Dorpen in Beekbergen wordt op dit moment vernieuwd en verduurzaamd zodat bewoners er ook in de toekomst goed kunnen blijven wonen. Bijzonder is dat alle bewoners tijdens de grootschalige verbouwing verhuizen naar EuroParcs Beekbergen (voorheen Droomparken). Tijdens deze ‘vakantie’ van circa één jaar blijven zij de zorg ontvangen die zij gewend zijn van de medewerkers van Zorggroep Apeldoorn die nu ook werkzaam zijn in de Vier Dorpen.

De verhuizing vindt plaats op maandag 4 oktober en is de afgelopen maanden tot in de puntjes voorbereid met de bewoners en hun naasten. Natuurlijk zullen we met elkaar ook nog bijzonderheden tegenkomen, we hebben inmiddels geleerd dat we hier met elkaar ontzettend creatief in zijn. Na de verbouwing keren bewoners terug in hun compleet vernieuwde appartementen.

De zorg blijft in vertrouwde handen
Ook in het nieuwe gebouw en in de aanleunwoningen op de locatie blijft de zorg in de vertrouwde handen van Zorggroep Apeldoorn. De eigenaar van De Vier Dorpen, woningcorporatie Habion, gaat het zorggebouw vernieuwen tot een woongebouw met zelfstandige appartementen. Mensen kunnen straks ook verhuizen naar een vrijkomende aanleunwoning en daarbij de zorg van Zorggroep Apeldoorn behouden. De bouw is handen van Draisma in Apeldoorn, een vertrouwde en bekende partner in de regio en van Habion.

Vernieuwing
De Vier Dorpen bestaat uit drie onderdelen. Het zorggebouw en twee gebouwen met aanleunwoningen. Het zorggebouw dateert van 1970 en voldoet niet meer aan de eisen die nu en in de toekomst gewenst zijn om goed en zelfstandig te kunnen blijven wonen in Beekbergen. De huidige kamers worden verbouwd en samengevoegd tot 2- en 3-kamerappartementen met een eigen keuken en badkamer, waar bewoners zelfstandig kunnen blijven wonen en zorg ontvangen via het scheiden van wonen en zorg. Ze betalen huur en nemen de zorg al naar gelang hun behoefte zelf af bij Zorggroep Apeldoorn.

Grotere balkons en fraaie buitenkant
Niet alleen de binnenkant wordt aangepakt, ook de gevel wordt flink opgeknapt. Zo wordt het balkon verdiept naar 1,5 meter, zodat bewoners prettig buiten kunnen zitten, ook als ze een loophulpmiddel hebben. De balkonhekken worden vervangen door transparante panelen, zodat mensen van het uitzicht en de sociale omgeving kunnen blijven genieten.

Reuring
De ontmoetingsruimte De Deel wordt opnieuw ingericht. Bewoners, de buurt, Zorggroep Apeldoorn, de gemeente en andere betrokken organisaties gaan daarvoor later in het proces gezamenlijk de invulling bepalen.

Draisma uit Apeldoorn: vertrouwd met de buurt en dit soort projecten
De uitvoering gebeurt door Draisma uit Apeldoorn. Dit aannemingsbedrijfal heeft veel projecten voor Habion uitgevoerd en is vertrouwd met het transformeren van een zorggebouw naar een woongebouw.

Mooie stap
Het is voor alle betrokken partijen een mooie stap! De medewerkers van Zorggroep Apeldoorn zullen met de bewoners en naasten dit jaar samen zo mooi mogelijk invullen zodat we vol belevenissen en ervaringen in oktober weer de nieuwe Vier Dorpen kunnen betreden!